Понижена е цената на дизела. Дизеловото гориво вече е под 3

...
Понижена е цената на дизела. Дизеловото гориво вече е под 3
Коментари Харесай

Дизелът вече е под 3 лева за литър

Понижена е цената на дизела. 

Дизеловото гориво към този момент е под 3 лв. - предходната седмица междинната му цена падна със 7 ст. и доближи 2,93 лева До 2,60 лева падна междинната цена на всеобщия бензин А95 в края на седмицата. По-скъпият А98 на множеството бензиностанции към този момент се продава под 3 лева - междинната му цена доближи 2,95 лева, демонстрират данните на платформата fuelo. " Тенденцията към този момент е цените на горивата да останат на тези равнища и даже още малко да поевтинеят ", разяснява пред " " Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

На прага на международна криза и очакване за стесняване на търсенето на горива 2023 година стартира с цени на суровия нефт под 80 $ за барел на международните тържища - най-ниски стойности от началото на войната в Украйна. Прекратените КОВИД-ограничения в Китай, а също и спадът в американските стратегически ресурси бяха причина през последната седмица да се означи лек тренд нагоре на цените на суровия нефт. " Движението обаче е в границите на 1-2 $ и няма да се отрази на българския пазар ", разяснява Бенчев.

Така отпадането на помощта от 25 ст. на литър гориво за водачите от началото на годината съответства с интервала на намалени цени. Когато отстъпката бе въведена през юли 2022 година, цените на бензина бяха към 3,40 лева за литър, а на дизела - 3,60 лева

Според БПГА цени на бензина у нас под 2 лв. са невъзможни, каквито обещания дават някои политици - вносители на законови промени, свързани с активността и облагането на бургаската рафинерия на " Лукойл ". " Цените по бензиностанциите сега у нас са на равнища отпреди войната в Украйна, увеличени с инфлацията за последните 10 месеца, което е към 20 ст. от горната страна ", уточни Бенчев. Според специалиста цената на дизела също не може да се чака да падне доста от сегашните си стойности поради огромното търсене и дефицит в района и в Европа.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР